Para Birimi Seçimi

Fikirden ürüne. 3D teknolojisi hayatımızı kolaylaştırıyor


Sanayi, özellikle tıp, otomotiv ve havacılık sektörlerinde üretim sürelerinin azalmasından büyük ölçüde faydalandı.

Dijital bir modelin tasarımından katı ve üç boyutlu bir nesne elde etmeye kadar. Bu teknoloji çok sayıda sanayi ve profesyonel sektörde devrim yapıyor ve halihazırda Endüstri 4.0'ın temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Nedeni ise fikirden kavramsallaştırmaya, prototiplemeye ve son olarak da üretime kadar üretim zinciri boyunca iyileştirilmiş süreçler, bu da maliyetlerde bir azalma anlamına geliyor.

3D teknolojisi, plastik ve metal gibi malzemelerin kullanımına dayalı olan ve istenen şekil elde edilene kadar süreç üzerinde tam kontrole sahip olan eklemeli üretimin ekonomik ve sosyal bir değişimine yol açmıştır.

Günümüz endüstrisinde 3D'nin önemi eklemeli üretimin manşetlere çıkmaya başladığı 1980'lerden bu yana ve sonraki on yılda kademeli olarak sektöre girdiğinde, bir ürünün şu anda tasarlanma ve üretilme şeklini değiştiren önemli atılımlar oldu. Tüm bu üretim süreçleri artık o kadar 'basitleştirildi' ki, bazı durumlarda sadece bir 3D yazıcıyı açmamız, bir dosya seçmemiz ve bir ürün yazdırmamız gerekiyor; hatta nesnelerin tasarlanması ve üretilmesi evden yapılabildiği için demokratikleştiğimiz bile söylenebilir.

Katkı maddesi üretiminin diğer teknolojilerle birlikte uygulanması, sektörde büyük bir devrime yol açmıştır. Bilgisayarda yeniden oluşturulan bir 3D tasarımı, daha pahalı araçlar kullanmaya gerek kalmadan bir ürüne dönüştürebilir. Bazı uzmanlara göre süreçler böylece basitleştirilir ve süreler %90'a kadar azaltılır.

Fabrikaların gözlemlediği en büyük avantajlardan biri, sunduğu esnekliktir, çünkü bu süreçlerin tanıtımı, üretkenliğin pazar ihtiyaçlarına hızla uyum sağlamasını sağlarken, önceden pahalı kalıplar üretmeye gerek kalmadan özelleştirilmiş nesneler üretme seçeneği de sunar. Bu teknoloji ayrıca sürdürülebilir üretim süreçlerini teşvik ederek ve kirletici emisyonları azaltarak çevrenin korunmasına da katkıda bulunur.

3D üretim ve uygulamalarının geleceği gelişmeye devam edecektir. Bu yenilik birçok sektörde bir önceliktir ve öneminin artmaya devam etmesi beklenmektedir. Dahası, Covid-19 salgını kullanımını daha da ilerletmiş ve sağlamlaştırmıştır.

3D teknolojisinin günlük hayata uygulanması daha fazla sayıda ve daha kullanıcı dostu makineye ve yazılım programına erişim, çok çeşitli nesnelerde çeşitli malzemelerle baskı yapmayı mümkün kılmıştır. Otomotiv endüstrisinden konaklama sektörüne kadar birçok sektörde gerçek bir etki oluşturmuştur. Ancak şüphesiz ki bu yenilikten en çok yararlanan sektör tıbbi sektördür. 3D yazıcıların ortaya çıkışı, daha yüksek kaliteli protezlerin oluşturulmasını kolaylaştırmış ve hastaların yaşamlarını iyileştirmiştir.

Birkaç yıl önce hiç kimse bir biyoyazıcının canlı hücrelerden insan dokularını yeniden üretebileceğini hayal edemezdi. Bu artık gerçekleşmiş ve bu nedenle bazı geleneksel teknikleri geride bırakmıştır. Öyle ki IBEC'ten (Katalonya Biyomühendislik Enstitüsü) bir grup araştırmacı, laboratuvarlarda hayvan deneylerini azaltma ve organ üretme amacıyla son zamanlarda insan derisi üretmek için çalışmalar yürütüyor.

3D teknolojisinin fethettiği diğer sektörler biri de otomotiv sektörü olmuş ve geleneksel yaklaşımını değiştirmiştir. Birçok kullanımı destekleyen mükemmel işlevselliğe sahip prototipler ve araçlar basılabilir. Üretim şirketleri ayrıca tasarımları iyileştirme ve test etme kapasitesine sahiptir, böylece teslimat süreleri kısalır ve tasarımların daha fazla özelleştirilmesine olanak tanır. Mücevher dünyası da 3D kullanımını benimsemiştir. Tasarımcılar, modelleme ve tasarım yazılımlarının sunduğu esneklik sayesinde asil metaller ve değerli taşlar kullanmak yerine prototipler üretebilir ve bunları test edebilir ve bunlarla çalışabilir ve ardından olağanüstü sonuçlar elde edebilirler.

Misafirperverlik sektörü de bu dijital dönüşüme katılmıştır. Artık 3D yazıcılarla yemekler yapmak mümkün. Özellikle daha fazla hassasiyet gerektiren bir alan olan şekerlemede. Ancak makarna, krema, dondurma ve reçel gibi yumuşak yiyeceklerle daha iyi çalıştıklarını söylemek doğrudur. Örneğin, en ünlü makarna markalarından biri olan Barilla, 3D teknolojisini benimsemede öncüydü.

Bu arada, Goethe Üniversitesi'ndeki bir grup teorik fizikçi, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den bilim insanlarıyla birlikte, 3D süper bilgisayarların hesaplama gücünü kullanarak oldukça ayrıntılı bir süper kütleli kara delik modellemeyi başardılar. Bu durumda fiziksel bir prototip sunmuyorlar, ancak bu tür fenotipleri incelemek için hesaplamalı olarak modellenmiş görüntüler elde etmeyi mümkün kıldılar.



Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.